neděle 1. ledna 2012

O ateliéru

ZPŮSOB VÝUKY PRVÁKŮ NA FUA

Z portfólií, která nám studenti zasílají, ani třídenního přijímacího řízení nelze zodpovědně rozhodnout, kdo bude k budoucí profesi architekta nejvhodnější, a proto bereme ateliérovou výuku v prvním ročníku jako prodloužení přijímacího řízení na fakultu.

Naše škola již oslavila dvacáté výročí, přesto se cítíme být duchem mladí a nebojíme se experimentům. Proto jsme se v předchozím roce nebáli zadat prvkům na úvod urbanistické zadání, ale většinou postupujeme od menších úkolů k větším a od jednotlivostí k celku. Klademe důraz na všímání si detailů a možnost důkladně si svůj návrh osahat. Proto preferujeme ruční skicování a fyzické modely.

Věříme, že neexistuje jediné správné řešení, proto vyžadujeme práci ve variantách a pěstujeme ve studentech zdravou pochybnost.

Čas na jednotlivé úkoly málokdy překročí jeden měsíc. Za jeden akademický rok tak studenti zvládnou vypracovat pět až šest zadání, což jim dává daleko větší možnost experimentovat a nevadí tak, když se u jednoho z projektů spálí.

Kromě společných kritik všech vedoucích ateliérů a jejich asistentů také pořádáme studentské kritiky, kam jsou zvání studenti vyšších ročníků, kteří se dělí o své zkušenosti. Studentské kritiky jsou mnohokrát ostřejší, bez servítků se dozvídají cenné názory od svých vrstevníků.

Kromě intenzivní práce v ateliéru pořádáme poznávací cesty za architekturou, vystavujeme mimo akademickou půdu, publikujeme projekty v médiích a intervenujeme happeningy do veřejného prostoru.






Do roku ledna 2015 vedli studenty Petr Šmídek a Jiří Žid, Petra Šmídka nyní vystřídal Vladimír Balda. 








Žádné komentáře:

Okomentovat