pátek 14. března 2014

Zadání pro LS 2014


ATELIÉR 1. ROČNÍKU
letní semestr 2014
Nejen jednou zakázkou živ je architekt. Většinou musí udržet v hlavě více projektů v různých fázích rozpracovanosti, proto budete v letním semestru pracovat na dvou úkolech současně. Budou se od sebe lišit použitím materiálu, místem, měřítkem i vnitřní náplní.

BETONOVÝ DŮM
5. úkol pro 1. ročník bakalářského studia
Na fiktivní pozemek navrhněte rodinný dům pro čtyřčlennou rodinu. Dům o užitné ploše 50 – 150 m² leží na čtvercovém plochém pozemku o rozloze 500 m². Z předchozích referátů jste se svých spolužáků o jediném přípustném materiálu pro Váš návrh dozvěděli maximum informací. Teď už víte, že z betonu lze vytvořit ostrohranné plochy i organické zkrouceniny. Beton lze odlévat do mohutných vrstev stejně jako do tenkých skořepin. S betonem se v různých podobách setkáváme několik tisíciletí a jeho potenciál stále není vyčerpán. Beton může být sochařskou hmotou pro umělecky smýšlejícího architekta stejně jako dokonale přesný konstrukční díl pro inženýry. Beton nemá téměř žádné limity, které by mohly bránit ve Vašem navrhování vnitřních prostorů. Zaměřte se proto na potřeby čtyřčlenné rodiny. Zvažte řazení jednotlivých místnosti a jejich vzájemnou interakci. Mějte zdůvodněnou velikost prostorů a jejich orientaci ke světovým stranám. Plně se soustřeďte na navrhování zvnitřku. Okouzlení konstrukcí lze chápat v případě vnitřní logiky dispozic. Výsledné fasády vzniknout samy až jako sledek Vaší vnitřní tvorby, kterou díky ideálnímu pozemku nic zvenčí neovlivňuje.

TEXTILNÍ 'NĚCO'
6. úkol pro 1. ročník bakalářského studia
Na konkrétním místě v areálu bývalé Textilany ve středu Liberce navrhněte 'něco' textilního. Nechceme nabádat k pavilonu nebo altánu. Výsledek intervence ponecháme zcela na Vaší kreativitě. Funkčnost není na pořadu dne. Jde o to vzdát hold místu, které historicky Liberci dopomohlo k nebývalému rozmachu a zároveň je dokonalým obrazem dnešního stavu města. Nenechte se svázat. Jak z předchozích referátů víte, textil má mnoho podob. Děkanův ateliér s textilem již pracoval v minulém semestru. Do práce se svými přednáškami zapojí rovněž Petr Rezek. Bude se jednat s textilními firmami o poskytnutí sponzorských darů. Na konci semestru se v areálu Textilany uskuteční odevzdávkový happening jednoho z vašich návrhů.

KRÁTKÝ ÚKOL
7. úkol pro 1. ročník bakalářského studia
Proběhne v ateliéru během jednoho odpoledne a bude týkat libereckého kraje.

1 komentář:

  1. Budeme se těšit na Vaše první návrhy při středeční konzutaci od jedné hodiny. Před tím si v pondělí nechte od Aleše Jungmanna nafotit svoje modely. Před dvojkonzultacemi 'Beton x Textil' si něco řekneme k plachtám veřejných toalet.

    OdpovědětVymazat